Ucraina – gazda muzicii europene 2017

Despre Ucraina, fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată în viață; fie că a fost vorba de ora de geografie sau de vreun dans pe faimoasa “Wild Dances” a Ruslanei, e imposibil să nu știi câte ceva despre această țară.

Fiind cea mai mare țară aflată integral pe teritoriul Europei, Ucraina atrage mai mult de 20 de milioane de vizitatori străini anual și dispune de o bogăție culturală care încântă orice turist.
Ei bine, anul acesta, ca urmare a parcursului glorios în competiția Eurovision din 2016, Ucraina se transformă într-o destinație și mai interesantă întrucât devine gazda muzicii europene timp de aproape o saptămână.
Să aflăm mai multe despre parcusul Ucrainei de-a lungul timpului.
În cele 15 participări la competiția continentală, Ucraina a reușit performanțe admirabile, devenind singura țară din Europa de Est care și-a trecut în palmares două victorii. Din 2004, Ucraina nu a ratat în niciun an calificarea, cu excepția anului 2015, an în care nu a participat. Așadar, cele 14 apariții ale Ucrainei au fost încununate cu tot atâtea calificări în Marea Finală. Mai mult, două dintre piesele trimise s-au clasat pe prima poziție: „Wild Dances”, Ruslana(2004) și “1944”, Jamala(2016). De asemenea, la alte 4 participări, s-a clasat în primele 5 poziții: locul 2 cu Verka Serduchka în 2007, locul 2 cu Ani Lorak în 2008, locul 3 cu Zlata Ognevich în 2013 și locul 4 cu Mika Newton în 2011.
WhatsApp Image 2017-04-25 at 16.51.50
Sursa foto: pinterest.com

Ruslana Stepanivna Lijiciko  a adus prima victorie Ucrainei în anul 2004, cu un total uluitor de 280 de puncte( record la acea vreme, câștigătoarea anterioară având un total de 167 de puncte). Imediat după Eurovision, Ruslana a cunoscut faima în întregul continent, primind chiar un disc de platină pentru vânzările record ale piesei câștigătoare. “Wild dances” a fost în fruntea topurilor muzicale timp de 97 de săptămâni.
Grație Ruslanei, în 2005, Ucraina găzduia pentru prima dată competiția, la Kiev. Cea de-a 50-a ediție a fost un prilej de bucurie pentru toată Europa. Hituri precum “My number one” al Helenei Paparizou(câștigătoare în acel an) sau “Boonika bate toba” de la Zdob și Zdub încântă și astăzi fanii Eurovision și nu numai.
WhatsApp Image 2017-04-25 at 16.51.50 (2)
Scena din Kiev, 2005
Sursa foto: visualact.se

O altă apariție uluitoare a Ucrainei, aflată la un pas de câștigarea competiției a fost  Verka Serduchka. Cântărețul și actorul de comedie, pe numele său real, Andrii Mihailovici Danilko a impresionat prin extravaganța sa, interpretând melodia Lasha Tumbai, un cântec alert, cu versuri în germană, engleză, ucraineană și rusă.

WhatsApp Image 2017-04-25 at 16.51.50 (3)
Sursa foto: eurovision.de
Despre Ucraina și parcursul său la Eurovision mai sunt multe de vorbit, dar propun să așteptăm și ediția de anul acesta pentru a fi surprinși. Reprezentanții de anul acesta (O. Torvald) își propun să aducă un rezultat bun țării lor cu piesa “Time”.
Ceea ce rămâne de făcut pentru noi acum este să ne bucurăm de apropierea marelui eveniment și să numărăm zilele până la spectacolul din 13 mai. Kiev, nu ne dezamăgi!

Surse informații: www.wikipedia.org
eurovision.tv

Autor: Vlad Perpelea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s