De ce Romania are sanse reale la trofeul Eurovision 2017?

După ce a fost exclusă de la Eurovision în 2016, România revine în acest an în forță. Încă de la dezvăluirea piesei, Yodel it! s-a bucurat de un real succes nu numai la nivel național, ci și internațional. Fanii de peste tot spuneau că trebuie să câștige Selecția Națională și să reprezinte România la Eurovision. Pe 5 martie, acest fapt a devenit realitate, odată ce fanii români au decis soarta acestei piese.

Cu un sound modern și cu o interpretare live de excepție oferită de Ilinca Băcilă și Alex Florea, Yodel it! a reușit să impresioneze prin unicitatea sa și să cucerească inimile fanilor Eurovision din mai toate părțile lumii. Deși la casele de pariuri s-a poziționat pe primele locuri după câștigarea Selecției Naționale, piesa care ne reprezintă anul acesta a suferit un colaps până la prima dezvăluire a ceea ce ar putea însemna show-ul nostru de la Kiev. Iată, însă, că sorții sunt de partea românilor, astfel că la numai câteva ore înainte de prima repetiție, Yodel it! a urcat pe locul al optulea, iar după ce repetiția a fost postată pe canalul oficial de YouTube dedicat Eurovisionului, România a mai urcat o treaptă pe scara caselor de pariuri, poziționându-se astfel pe locul al șaptelea și cu șanse reale să mai urce în acest clasament.

Se poate spune, însă, că în 2014 ne-am situat printre primele țări la pariuri încă din perioada de după Selecția Națională și până în seara semifinalei și totuși, am obținut abia locul al doisprezecelea în marea finală. Nu ar trebui, însă, să comparăm anul 2017 cu anul 2014. În 2014, problema a fost că reprezentanții României au promis holograme cum nu se mai văzuseră la Eurovision și au oferit, în schimb, un efect pe cameră pe care cei zece mii de spectatori aflați în sala din Copenhaga nu l-au putut vedea. Bineînțeles, se cunoaște faptul că hologramele nu au putut fi posibile din cauza organizatorilor care nu au acceptat amplasarea pe scenă a unor ecrane care să facă posibilă realizarea acestora.

Revenind la anul 2014, putem observa că România și, implicit, echipa TVR a învățat foarte mult din greșelile comise în trecut, anul acesta dând dovadă de profesionalitate din toate punctele de vedere. În primul rând, în acest an nu s-au făcut promisiuni asupra show-ului, aspect care a devenit în ultimii ani determinant în ceea ce privește poziția finală a concurenților. Și mai intrigant este faptul că România reușește să continue tradiția și să aducă mereu ceva nou la Eurovision, yodelul din acest an depășind cu mult impactul pe care Rusia l-a creat în 2012 când a adus pe scena din Baku nu mai mult de șase bătrânele care cântau o piesă intitulată Party for everybody (Petrecere pentru toți).

După ce a fost dezvăluit primul videoclip ce conține repetiția României la Kiev, valul de controverse a început să apară în rândul fanilor români și nu numai. Spiritul critic ne cam obligă în primă instanță să spunem că grafica este una simplă și low-cost. În esență, însă, ea este grafica cea mai bună pentru o astfel de piesă. Nu puteam să mergem la Kiev, să cântăm o piesă care emană bucurie și să avem un show cu lumini întunecate sau proiecții precum a Islanda în 2016, spre exemplu. Nu, piesa Yodel it! cere foarte multă spontaneitate, ceva care să-ți întoarcă privirile spre micul ecran (sau spre scenă dacă vă aflați la Kiev) și să te facă să dansezi pe ritmuri vivace.

Așadar, punând ideile cap la cap, învățând din greșeli și făcând toate lucrurile cu mult tact și profesionalitate, putem spune că în acest an România are șanse reale la trofeul Eurovision, șanse pe care nu le-a mai avut de când Paula și Ovi au adus un concept unic pe scena din Oslo în 2010, când, de altfel, s-au poziționat pe locul al treilea în concurs cu piesa Playing with fire.

Până la semifinală și la finală ne mai despart, însă, câteva zile. Să ne încărcăm cu gânduri pozitive, să le transmitem reprezentanților noștrii mult succes și nu în ultimul rând, să ne convingem prietenii și rudele de peste hotare să voteze România atât în semifinală, cât și în finală!

Autor: Alex Iovan

Reclame

3 gânduri despre „De ce Romania are sanse reale la trofeul Eurovision 2017?

  1. Nimeni n-a pretins ca piesa ‘Yodel It’ sa aiba parte de un show cu lumini intunecate sau cu o singura culoare. La urma urmelor, melodia e antrenanta, vesela si invita la buna-dispozitie. Are nevoie de un show adecvat. Insa noi cadem mereu in extreme. Prima repetitie mi s-a parut o mare de culori fara noima si efecte luminoase de te dor ochii. Mi-ar fi placut ca fluturii aceia sa zboare pe o mare de verde. Un alt aspect si deloc un punct forte al nostru e vestimentatia. N-o transformati pe Ilinca intr-o femeie fatala.
    Insa, dat fiind ca repetitia a doua e cea decisiva in formarea unei opinii clare, o astept cu speranta si interes. Sper sa fie bine ! Mult succes Ilincai si lui Alex.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s