Evaluarea rezultatelor din Finala Eurovision 2017

În Finala cea mare, au votat 42 de țări pentru cele 26 aflate încă în competiție. Tabelul de mai jos ilustrează rezultatele diferențiate, respectiv cele combinate, ale juriului de specialitate si ale telespectatorilor:

tabelclasamentfrentzy

Țările evidențiate prin culoarea roșie sunt acelea în cazul cărora diferența de punctaj dintre jurii și telespectatori a fost cea mai mare. Cele evidențiate prin culoarea verde reprezintă țările în cazul cărora juriul de specialitate și telespectarorii au votat aproximativ la fel. (Nu am luat în considerare în niciunele dintre cazuri privind care dintre votanți a punctat mai bine sau mai rău melodia respectivă, m-am ocupat doar cu evaluarea propriu-zisă).

Concluzii succinte: atât juriul de specialitate, cât și telespectatorii au votat ca și câștigătoare piesa Portugaliei, mai mult decât atât, punctajul acestora s-a potrivit perfect și în ceea ce privește Bulgaria, care a obținut locul 2. După aceste primele două țări, însă, punctajul juriilor și al telespectatorilor nu a mai coincis.

Concluzii detaliate:

(j= clasarea juriului de specialitate, t= clasarea telespectatorilor)

Portugalia a adunat, în total, 758 de puncte – din care 50,4% (382 puncte) din partea juriului și 49,6% (376 puncte) din partea telespectatorilor. De o împărțire mai echilibrată a punctajelor se bucură, spre exemplu, Germania ale cărei 6 puncte au fost date într-o măsură de 50%-50% de către jurii și telespectatori.

Bulgaria a fost clasată, deopotrivă de către juriu și telespectatori, pe locul 2 – din care 54,8% (337 puncte) din partea telespectatorilor, 55,2% (278 puncte) din partea juriului. Telespectatorii au considerat că Bulgaria este cu 59 de puncte mai bună decât au considerat asta juriile de specialitate.

În cazul Moldovei, punctajul celor două segmente se diferențiază cu un total de 5 locuri între ele: în timp ce juriul a clasat-o pe locul 8, telespectarorii au clasat-o pe locul 3. În privința punctajului obținut, telespectatorii au oferit cu 154 de puncte mai mult Moldovei decat juriile.

Diferența de voturi a fost asemănătoare și în cazul Belgiei – (j:9, t=4), în total: 147 de puncte diferență. Iar, în cazul Suediei, juriul a clasat-o mai bine, decât telespectatorii, astfel a primit mai multe puncte de la jurii decât Moldova și Belgia, și anume 218 puncte (locul3), pe când de la telespectatori a primit numai 126 de puncte (locul 8).

Marea favorită, anul acesta, a fost Italia. Cu toate astea s-a clasat destul de departe de primul loc în marea Finală! Evaluarea juriilor și a telespectatorilor oarecum a coincis în cazul Italiei, din punct de vedere al clasării, deși privind punctejele, acest lucru nu mai este adevărat: juriul a acordat 126 de puncte Italiei, iar telespectatorii i-au oferit 208 de puncte, astfel încât publicul i-a asigurat locul 6 într-o măsură de 62,3%.

În cazul României, putem observa o diferență mare: juriul a clasat-o pe locul 15, iar publicul pe locul 5, în final obținând locul 7. Marea majoritate a punctajului obținut de către România se datorează telespectatorilor (într-o măsură de 80%), astfel primind 224 de puncte de la public și numai 58 de la jurii.

Situația Ungariei este asemănătoare cu cea a României: diferența între clasamentul juriilor și telespectatorilor fiind de 10 locuri (j: 17, t: 7). De la juriu primind 48 de puncte, iar de la public 200 de puncte, în total 200, urcând Ungaria pe locul 8, în clasamentul final.

Cea mai mare diferență între clasamentul j și clasamentul t se observă în cazul Australiei, mai precis, o diferența de 21 de locuri! În timp ce la jurii s-a clasat pe locul 4 cu 171 de puncte, telespectatorii au clasat Australia pe locul 25, cu numai 2 puncte. Rezultatele combinate i-au conferit, totuși, un loc 9 demn Australiei pe tabelul final al clasamentelor.

Locul 10 a fost ocupată de către Norvegia, care asemănător Australiei, a fost clasată mai bine de către juriu (locul 6), și mai rău de către telespectatori (locul 16).

Am analizat clasamentele obținute în marea Finală, în speță cele mai mari și cele mai mici diferențe între punctajul juriului de specialitate și cel al telespectatorilor.

Cele mai mari diferențe au avut loc la:

 • 10 locuri diferență: România (j: 15, t: 5), Ungaria (j: 17, t: 7), Marea Britanie (j: 10, t: 20)
 • 11 locuri diferență: Polonia (j: 23, t: 12)
 • 13 locuri diferență: Croația (j: 22, t: 9)
 • 14 locuri diferență: Olanda (j: 5, t: 19)
 • 15 locuri diferență: Austria (j: 11, t: 26)
 • 21 locuri diferență: Australia (j: 4, t: 25)

Cele mai mici diferențe au avut loc la:

 • 0 locuri diferență: Portugalia (j:1, t: 1 ), Bulgaria (j: 2 , t: 2)
 • 1 loc diferență: Italia (j: 7, t: 6), Azerbaidjan (j: 12, t: 11), Israel (j: 21, t: 22), Germania (j: 25, t: 24)
 • 3 locuri diferență: Belarus (j: 16, t: 13), Grecia (j: 18, t: 15), Spania (j: 26, t: 23)

Am comparat situația diferențelor clasamentelor juriilor și telespectatorilor țărilor în parte:

Cele mai mari diferențe:

 • Macedonia (în general, 7,89 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Portugalia (în general, 7, 9 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • San Marino (în general, 7, 9 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Bulgaria (în general, 8, 5 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Cehia (în general, 8,5 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)

Cele mai mici diferențe:

 • Cipru (în general, 3,8 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Islanda (în general, 4,2 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Danemarca (în general, 4,4 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Austria (în general, 4,5 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)
 • Israel (în general, 4,6 locuri diferență între clasamentul juriului și al publicului)

Primele 5 piese care au stârnit cea mai mare controversă, în consecință cele mai mari diferențe de locuri între juriu și public:

 • Juriul și publicul albanez privind piesa Armeniei: j: 4, t: 24.
 • Juriul și publicul olandez privind piesa Danemarcei: j: 3, t: 23.
 • Juriul și publicul moldovean privind piesa Armeniei: j: 5, t: 25.
 • Juriul și publicul maltez privind piesa Belgiei: j: 26, t: 6.
 • Juriul și publicul ceh privind pies României: j: 26, t: 5.
 • Juriul și publicul elvețian privind piesa Olandei: j: 24, t: 3.
 • Juriul și publicul macedonian privind piesa Croației: j: 25, t: 2.

România s-a clasat pe locul 7, obținând 282 de puncte din partea juriilor de specialitate și a telespectatorilor. Așadar, dacă am fi avut doar televot, România se clasa pe locul 5, iar dacă am fi avut numai juriu, ne-am fi clasat pe locul 15.

În timp ce la Televot, România a primit puncte de la 40 de țări din cele 42 (excludând Muntenegru și Macedonia, care n-au dat niciunul), la Jurii, a primit de la următoarele țări: Olanda (1p), Azerbaidjan (3p), Albania (3p), Letonia (3), Bulgaria (3), Macedonia(4), Malta (5), Grecia (6), Irlanda(8), Muntenegru (10), Moldova (12).

Autor: Ferenc Szabo

Sursa: EBU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s