Blog

Un nou Eurovision, sub egida EBU!

 

Ne despart numai 9 zile de la Eurovisionul Corurilor din Europa! Sâmbăta viitoare, pe 22 iulie 2017, debutează prima ediție a ,,Eurovision Choir of the Year’’, un nou membru al marii familii, denumită Eurovision. Este un nou concept, gândit de către EBU, care se alătură bine cunoscutului ,,Eurovision Song Contest’’, surioarei sale ,,Junior Eurovision Song Contest’’ și fratelui său, din domeniul muzicii clasice, ,,Eurovision Young Musicians’’.

Prima ediție a ,,Eurovisionului Corului Anului’’ va avea loc la Riga, Letonia, și va găzdui 9 țări participante, care și-au exprimat deja dorința de a-și etala cultura și prin glasul celor mai prestigioase coruri ale lor.

Din păcate, România nu va lua parte la Eurovisionul Corurilor, însă le ținem pumnii vecinilor noștri din Ungaria, care se vor bate pentru marele trofeu cu corul lor compus numai din bărbați: ,,Bartok Béla Férfi Kórus’’.

Așadar, haideți să cunoaștem cele 9 țări debutante, cât și numele corurilor care vor încânta Europa cu armonia glasurilor lor:

  • Hardchor Linz (Austria)
  • Les Pastoreaux (Belgia)
  • Academic Choir of Aarhus (Danemarca)
  • Estonian TV Girls’ Choir (Estonia)
  • Jazzchor Freiburg (Germania)
  • Spīgo (Letonia)
  • Carmen Manet (Slovenia)
  • Bela Bartok Male Choir (Ungaria)
  • Côr Merched Sir Gâr (Țara Galilor)

În ceea ce privește formatul concursului, acesta va consta într-o melodie (de orice fel de stil muzical) de 6 minute, aleasă samavolnic și cântată de coruri.

Corurile vor fi jurizate de către un juriu de specialitate de rang înalt, în care îi vom regăsi, deopotrivă, pe celebrul compozitor britanic John Rutter și mezzo-soprana Elīna Garanča din Letonia.

Prezentatorii concursului vor fi laureatul Grammy, Eric Whitacre și prezentatorul cultural al televizunii naționale din Letonia, Eva Johansone.

 

Așteptăm cu sufletul la gură noul ,,prunc’’ al Eurovisionului, căci, conform relatărilor organizatorilor, frumusețea vocii umane și a diversității muzicale vor fi îmbinate, în stil maiestuos, în Eurovisionul Corurilor Anului 2017!

Concursul va putea fi urmărit online pe www.eurovisionchoir.tv

 

Autor: Ferenc Szabo

 

Părere despre finala Eurovision 2017

Finala Eurovision este probabil lucrul care mă reprezintă cel mai mult, fără de care viaţa mea nu ar mai fi la fel. Pentru mine, este noaptea care valorează mai mult decât orice, mai mult şi decât ziua mea de naştere, Crăciunul sau noaptea dintre ani. Este perfect normal să-mi aştern gândurile şi părerile cu privire la o aşa seară pe acest blog. Am încercat să o privesc cu cât mai mult obiectivism ; ce a ieşit, trageţi voi concluziile.

Continuă lectura „Părere despre finala Eurovision 2017”

Oleksandr Skichko (2017 host): ,,I’ve listened to all this year songs and still can’t decide for whom I will vote”

As the Grand-Final comes nearer and nearer, the hosting trio for the Eurovision Song Contest 2017 should be getting more and more excited. Time to get to know the presenter Oleksandr Skichko who kindly answered our interesting questions.

Continuă lectura „Oleksandr Skichko (2017 host): ,,I’ve listened to all this year songs and still can’t decide for whom I will vote””

O lectie de viata, un cantec si o dorinta nobila pentru Europa, intr-un cuvant: Joci Pápai

Ungaria este reprezentată, anul acesta, la Eurovision, de către Joci Pápai. El se simte extrem de onorat și de responsabilizat pentru faptul că este primul cântăreț cu origini țigănești care a ajuns să-și reprezinte țara în cadrul acestui grandios concurs al muzicii internaționale, iar conform relatărilor lui, aflăm că a simțit, de la bun început, ,,puterea aceea specială’’ în melodia sa. După cum afirmă cantautorul, de multe ori are senzația cum că piesa ,,Origo’’ nici n-a fost scrisă de el, ci melodia și textul i-au fost, de fapt, date de către Dumnezeu, și Însuși Dumnezeu a pus cuvintele pe limba sa, și El l-a ajutat să compună linia melodică. Continuă lectura „O lectie de viata, un cantec si o dorinta nobila pentru Europa, intr-un cuvant: Joci Pápai”